محمدحسن صبوری‌ دیلمی، کارشناس اقتصادی

شیوه قیمت‌گذاری دستوری خودرو در دهه گذشته ازسوی متولیان امر و شرکت‌های خودروساز مورد انتقاد بوده چراکه اختلاف قیمت کارخانه و بازار باعث ایجاد رانت برای افرادی شده است که می‌توانستند از شرکت‌های خودروساز، خودرو خریدار کرده و در بازار آزاد به فروش برسانند. به‌همین‌دلیل  عرضه خودرو در بورس کالا به‌عنوان یک راهکار مطرح می‌شود.

محمدحسن صبوری‌ دیلمی، کارشناس اقتصادی به بررسی این موضوع پرداخته است.

مشکل عرضه خودرو در بورس کالا چیست؟

یکی از مشکلات اساسی کمبود میزان تولید خودرو در کشور است. با توجه به تولید محدود خودرو در کشور، عرضه آن در بورس کالا و شکل‌گیری صف‌های خرید در این بازار می‌تواند به افزایش قیمت‌ها منجر شود.

برای حل این مساله چه اقدامی باید انجام داد؟

به‌نظر می‌رسد برای حل اساسی این مشکل، باید افزایش رقابت در صنعت خودرو به عنوان یک هدف موردتوجه قرار گیرد. با عنایت به اینکه در کوتاه‌مدت امکان افزایش افزایش عرضه تولیدات داخلی به بازار وجود ندارد، یکی از راهکارها می‌تواند افزایش واردات خودروهای خارجی و عرضه هم‌زمان خودروهای داخلی و وارداتی در بازار باشد. این سیاست با هدف جبران کمبود عرضه خودرو در بازار به عنوان یک سیاست کارآمد می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

در بازار نیز می‌توان شرایط را به‌گونه‌ای تنظیم کرد که تولیدکنندگان داخلی ملزم‌به عرضه حداقل میزان خاصی از تولیدات در بورس باشند. به عبارت دیگر خودروسازان برای آغاز این فرآیند باید متعهد شوند درمجموع ماهانه بخش قابل‌توجهی از تولیدات خود را در بازار عرضه کنند. با عنایت به اینکه درحال‌حاضر از سوی شورای رقابت قیمت‌ها تعیین شده است بنابراین قیمت ‌عرضه یا نرخ‌های آغازین باید قیمت تعیین‌شده توسط شورای رقابت باشد.

آیا در کشورهای دیگر نیز عرضه خودرو در بورس کالا انجام شده است؟

در هیچ کشوری خودرو در بورس کالا عرضه نمی‌شود؛ بلکه عرضه خودرو به صورت رقابتی انجام می‌شود و مصرف‌کنندگان می‌توانند به‌طور مستقیم از خودروسازان خودرو مورد تقاضای خود را خریداری کنند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 0 =